Esmapilk sotsiaalsele võrgustikule Keskus

Oleme niikaugel, et lähinädalatel avame uue Eestimaise sotsiaalse võrgustiku Keskus. Keskuse eesmärgiks on olla kohalik igapäevase omavahelise suhtluse koht, kus jälgida oma sõprade ja tuttavate tegemisi ning kasutada erinevaid isiklikke veebirakendusi. Keskus seob tihedamalt ka Nagi, Toru ja Fotoalbumi senised pea 100 tuhat kasutajat. Nimelt kolivad Keskusesse nende saitide sõprade-tuttavate listid, postkastid, profiilid, suhtlusgrupid ja mõningad muud funktsioonid.

Kuna saidi avamiseni läheb veel veidi aega, avaldame siin mõningad vaated Keskuse lehtedest ja moodulitest. Loodetavasti annab see esmase ettekujutuse sellest, mida oodata on. Allolevad ekraanipildid saad suuremaks neil klikkides.

Keskuse ülariba on sarnane Nagi ja Toru menüüdega. Sealt näeb ära ka Keskuse jagunemise 4 tähtsamaks osaks: kasutaja avaleht, tema profiil, sõprade-tuttavate haldus ning suhtlusgrupid:

Keskusesse sisenedes jõuab kasutaja oma ava- ehk esilehele. Esileht on koht, kus sina ise saad jälgida oma sõprade uudiseid ja tegemisi ning kasutada erinevaid kasulikke just sulle endale mõeldud rakendusi. Heaks näiteks on kirjakast või erinevad meelespead. Seda, milliseid vidinaid või mooduleid esilehel näidatakse ja kus nad paiknevad, valid sina ise. Esilehele saad paigutada ka erinevate väliste veebisaitide vidinaid, nii on sulle alati käepärast näiteks erinevate online-väljaannete või veebisaitide uudistepealkirjad. Kui tahad, saad tulevikus lisada ka erinevaid meelelahutuslikke vidinaid või mänge.

Põnev on ülaltoodud pildil ka oleku määramise vidin. Olek on kui mikroblogi või MSN ja Skype staatuse muutmine - lühike lause sellest, mida hetkel teed või mõtled. Olekut näevad sinu sõpradest Keskuse kasutajad, samuti saad oleku kasti tulevikus lisada oma blogisse või kodulehele.

Üheks tähtsaimaks osaks Keskuses on uudiste ja uuenduste moodul. Seal näed kõike seda, mida sinu sõbrad-tuttavad parajasti teevad või mõtlevad. Uudistes kajastuvad uued lisatud fotod, videod ja grupid, oleku muutused, sõbraks lisamised, uute vidinate lisamine, gruppidega liitumine, vidinate uuendused ja palju muud.

Kuna Keskus toetab oma vidinate jaoks avatud OpenSocial protokolli, on Keskuses võimalik kasutada ka muu maailma sotsiaalsete võrkude vidinaid. Alloleval pildil on meie oma ToDo meelespea rakenduse all näiteks uudistesaidi Digg.com popimate lugude vidin:

Vidinaid valida ja muuta saab vastavalt vidinate lisamise ja muutmise lehtedelt. Erinevad vidinad on erineva otstarbe ja käitumisega. Mõned on mõeldud vaid sulle endale sinu avalehel, teised sinu profiilis teistele kasutajatele näitamiseks. Osade vidinate puhul saad aga ise valida, kus neid näidata. Samuti on võimalik profiili puhul valida, kes vidinat näeb: kas vaid sinu tuttavad, kõik Keskuse kasutajad, kõik Internetikasutajad või vaid sina ise:

Järgmise suure osana jõuame sinu profiilini - see on eelkõige sind kirjeldav ja iseloomustav leht teiste kasutajate jaoks. Kui esilehel nägid oma sõprade uudiseid, siis profiilist saab vaadata sinu viimaseid tegevusi. Kollasest osast leiad enda ankeedina täidetava profiili: hobid ja huvid, kontaktandmed, töökohtade ja koolide andmed jne. Teised kasutajad saavad profiili jätta kommentaare ja iseloomustusi. Vidinatest saad valida need, mis sind kõige paremini iseloomustavad, olgu need siis Nagis või Fotoalbumis olevad fotod või Toru videod või väliste veebisaitide moodulid:

Profiili leht võib olla küllaltki pikk, sõltuvalt valitud vidinate arvust. Näiteks võid RSS-voogude vidinaga esile tuua oma blogi või mõne muu RSS-voo pealkirjad ja lingid:

Vidinaid looma ootame kõiki arendajaid, veebisaitide või online-väljaannete omanikke. Kasulik on olla just esimeste seas, seega kellel huvi, andke endast teada e-posti aadressil keskus@keskus.ee ning räägime võimalustest personaalselt lähemalt. Oma vidinate ülespanek Keskuse vidinate kataloogi ei maksa muidugi midagi, vaid arendus peab tulema teie poolt.

Nii palju siis hetkel Keskuse põhilistest osadest. Kõik kommentaarid ja ettepanekud on igatahes teretulnud! Lähiajal kuulete Keskusest juba täpsemalt. Ja et olla esimeste testijate seas ei ole vaja muud, kui teha endale Nagi, Toru või Fotoalbumi konto - info ja ligipääsu saavad kõik nende teenuste kasutajad.

9 kommentaari postitusele “Esmapilk sotsiaalsele võrgustikule Keskus”

 1. Mart ütleb:

  Enamus on juba orkutis ju…

 2. Ago ütleb:

  hmm, suht OK tundub:)

 3. Andres ütleb:

  Whats the point? Äriline kasu või orkuti-eestistatud variant?

 4. jk ütleb:

  Kui alustasime fototeenustega öeldi samuti, miks neid vaja, on ju USA teenused olemas. Meie kogemus läbi aastate (ja seda kinnitab ka enamuse Euroopa riikide kogemus) on, et inimesed tahavad kohalikke lokaliseeritud teenuseid. Eriti vidinate ja integratsiooni ajastul tähendab kohalik toimetamine suurt eelist.

  Aga eks igaüks leiab oma. Eestlasi on palju nii Facebookis, Orkutis, Rates, Linkedinis kui ka teistes võrgustikes. Unustada ei saa ka seda, et suur osa Keskusest on mõeldud meie juba täna olemasolevatele ligi 100 tuhandele kasutajale, kes neid funktsioone täna kasutavad - viime need lihtsalt 3 saidist ühte kohta kokku.

  Äriline kasu on loomulikult meie eesmärgiks. Ükski teenus ei saa olla edukas, kui ta seda ka äriliselt pole. Iga asi vajab suuri investeeringuid ning pidev areng ja kasutajate rahulolu tuleb vaid seal.

  Kõik maailma sotsiaalsed võrgustikud sarnanevad mingites funktsioonides üksteisega, kasvõi meie OpenSocial API on sellest üheks näiteks, kuidas funktsioonid kattuvad. Keskus on aga sellegipoolest just Keskus, mitte mõni muu teenus.

 5. Margus ütleb:

  ­Andrei Korobeinik lubas ka sügisel uue keskkonnaga välja tulla. Või on tegu sama asjaga? Igatahes väärt ettevõtmine! 5+

 6. friizu ütleb:

  väga lahe, mind hakkasid kohe huvitama mõned usability küsimused. Kuidas on skinnimsega, eriti avaliku profiili skinnimisega. Kas moodulid tulevad drag & drop stiilis js framework, et võin kastikesi sikutada siia sinna, veerge määrata ja suurusi muuta. Kas on default moodulid suvaliste rss // xml ja atom voogude kuvamiseks. Siit edasi, kas tulevikus on ka desctop api plaanis, milline tugi on mobiilile ja muidugi, millal välja tuleb ?

  ps. kretiinina annaks tagasisidet ka screenide kohta, üldmulje korralik, aga 2 asja, logo on halb, valged topeltjooned oranžil taustal (kaaluge tõsiselt!, logo on ka täiesti ilmetu, ärge sellega ämbrisse astuge). Karvased pixel kumerused, need ei ole ilusad, tehke kas kõik kandilised või ikkagi smooth curvid, png on ju vägatore failiformaat pisikeste elementide jaoks…

  Aga tuult tiibadesse, tundub et suur töö on ära tehtud ja muidugi suur töö veel ees …

 7. Külli ütleb:

  Väga lahe, ootan põnevusega!

 8. UrRa ütleb:

  Idee on huvitav, aga tundub, et täpitähtedega jääb fotoalbum täna veel hätta - Pühapäeva grupi pildid kahjuks ei avane

 9. karm-oh ütleb:

  Tundub kuidagi väga facebookilik leht. Isegi välimus kergelt meenutab seda. Loodetavasti ei kao tuttavad nagi ja fotoalbum ära. Ja veel loodan, et kõik suuremad liigutused ei ole tasulised nagu fotoalbumis….

Kirjuta vastus